Slovensko, do toho!

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Máme majstrov Česka, Poľska, Maďarska i Bulharska

Futbalová sezóna 2012/13 priniesla Slovákom hrajúcim v zahraničí veľa radosti i sklamania. Pripravili sme pre Vás sumár toho najdôležitejšieho z ich vystúpení v jednotlivých krajinách.

ANGLICKO: Víťazom Premier League sa stal Manchester United. Martin ŠKRTEL stratil stabilné miesto v základnej zostave siedmeho Liverpoolu. Do streleckej listiny sa zapísal dva krát. Na dva zápasy sa podarilo dostať do bránky šiesteho Evertonu Jánovi MUCHOVI.

NEMECKO: Prvú bundesligu vyhral s prehľadom Bayern Mníchov. Slováci sa výraznejšie nepresadili. Po jednom góle si pripísali iba Karim GUEDE v piatom Freiburgu a Róbert MAK v desiatom Norimbergu. Radoslav ZÁBAVNÍK nastúpil za trinásty Mainz presne na polovicu zápasov sezóny a Erik JENDRIŚEK iba na deväť za Freiburg. Druhú bundesligu vyhrala Hertha Berlín. Z postupu sa tak tešil aj obranca Peter PEKARÍK. Strelecky sa darilo Adamovi NEMCOVI (Union Berlín) s deviatimi gólmi a Jakubovi SYLVESTROVI (Erzgebirge Aue) s ôsmymi.

TALIANSKO: Majstrom je Juventus Turín. Na skvelom druhom mieste Neapola mal veľký podiel Marek HAMŠIK, ktorý vsietil 11 gólov. Štyri góly poslednej Pescary strelil Vladimír WEISS ml. Stredopoliar Juraj KUCKA skóroval za FC Janov zase tri krát. Obranca Pavol FARKAŠ sa objavoval pravidelne v zostave dvanásteho Chieva a debut v drese desiatej Parmy zaznamenal aj brankár Pavol BAJZA. Richard LÁSIK sa stal v sérii B oporou Brescie.

RUSKO: Titul získal CSKA Moskva. Oporou zadných radov druhého Zenitu Petrohrad bol už stabilne Tomáš HUBOČAN. Ján ĎURICA mal podobné úlohy zase v deviatom Lokomotive Moskva. Okrem bránenia sa mu podarilo streliť aj jeden gól. Za jedenásty Perm strelil 4 góly Martin JAKUBKO a 1 pridal aj Michal BREZNANÍK. 2 góly v baráži zachráneného sa Rostova strelil počas sezóny Kornel SALÁTA.

TURECKO: Miroslav STOCH, strelec najkrajšieho gólu roka 2012, sa v uplynulej sezóne strelecky nedarilo, aj preto, že nastupoval len sporadicky. Jeho Fenerbahce Istanbul vyhralo Turecký pohár a v lige skončilo druhé za Galatasarayom. Tretiemu Besiktasu dopomohol 10. ligovými gólmi Filip HOLOŠKO. Stanislav ŠESTÁK bol zase autorom siedmych gólov štvrtého Bursasporu. Až deviaty skončil Trabzonspor, v ktorého zostave hrali Marek ČECH, Róbert SAPARA (2 góly) a na jeseň i Róbert VITTEK (2 góly). David DEPETRIS pomohol Rizesporu k postupu medzi elitu šiestimi gólmi v jarnej časti druhej tureckej súťaže.

ČESKO: K titulu Plzne výraznou mierou dopomohli Slováci. Brankárskou jednotkou tímu bol Matúš KOZÁČIK, ktorý odchytal v lige 27 z 30 zápasov. Medzi dirigentov obrany patril Marián Čišovský (23/4). Na hrote útoku pôsobila dvojica Marek BAKOŠ (28/10) a Michal ĎURIŠ (26/1). Okrem titulu sa Plzni podarilo prebojovať aj do osemfinále Európskej ligy UEFA. Gólovo sa na tom podieľali i naši, Bakoš vsietil 4 góly, Ďuriš dokonca 6. Z ostatných Slovákov sa v českej lige strelecky darilo ešte najmä Karolovi KISELOVI (Slávia Praha, 26/8) a Dušanovi UŠKOVIČOVI (Hradec Králové, 21/6). Uškovičov tím napriek jeho gólom skončil posledný 16. a vypadol do 2. ligy. Slávia Praha sa stala doslova slovenským tímom, keďže okrem Kisela v ňom pôsobili z našich aj Čontofalský (b), Dobrotka (o), Škutka (ú), Juhar (ú), Cicman (o), Bortel (o), Čonka (o) i Rakovan (b), z toho viacerí pravidelne nastupovali v základnej zostave. Slávia Praha skončila celkovo na 7. mieste.

POĽSKO: Dušan KUCIAK sa stal majstrom Poľska, keď bol brankárskou jednotkou Legie Varšava. Legia vyhrala taktiež aj Poľský pohár. Róbert DEMJAN sa stal so 14. gólmi najlepším strelcom ligy, hlavne vďaka jeho gólom a brankárovi Richardovi ZAJACOVI sa ich klub Podbeskidzie Bielsko-Biala udržal v lige, keď skončil 14., iba bod nad zostupujúcimi tímami. Lídrami svojich tímov boli aj Róbert JEŽ (9. Zaglebie Lubin, 4 góly) a Pavol STAŇO (11. Korona Kielce, 5 gólov). V zostave 4. Piastu Gliwice mali svoje miesto stredopoliari Pavol CICMAN (2 g), Matej IŽVOLT (1 g) a Rudolf URBAN (1 g).

MAĎARSKO: Majstrom ligy sa stal klub Györi ETO, za ktorý nepravidelne hrával Marián HAD (o) a v jeho bránke sa počas sezóny objavili aj Ľubomír KAMENÁR a Peter MOLNÁR. Za druhý Videoton sa do bránky viackrát dostal Tomáš TUJVEL, pravidelne však chytávali iba Ľuboš HAJDÚCH (Kaposvár) a Ladislav RYBÁNSKY (Diósgyőri). Z bývalých reprezentantov SR v lige nastupovali aj obrancovia Michal HANEK (Diósgyőri) a Otto SZABÓ (Lombard-Pápa).

RAKÚSKO: Austria Viedeň je šampiónom. Dušan ŠVENTO, bývalý útočník prerobený na spoľahlivého obrancu, dopomohol Salzburgu k 2. miestu jedným gólom, ktorý vsietil Jánovi NOVOTOVI. Novota odchytal za tretí Rapid Viedeň 10 z 36 ligových zápasov. Za siedmy Neustadt pravidelne hrával stredopoliar Peter HLINKA, v sezóne sa mu podarilo 4 krát aj skórovať.

BULHARSKO: Ľubomír GULDAN a jeho klub Ludogorec Razgrad sa stali majstrami ligy. Guldan k tomu prispel 2 gólmi. Za druhý Levski Sofia nastupoval Roman PROCHÁZKA.

CHORVÁTSKO: Jakub VOJTUŠ, veľký talent slovenského futbalu, hosťoval v tejto sezóne v tíme NK Záhreb. Kmeňovému hráčovi Interu Miláno sa podarilo 2 krát skórovať, NK Záhreb napriek tomu skončil posledný a vypadol do nižšej súťaže.

UKRAJINA: Ani brankár Libor HRDLIČKA, ktorý sa stal na jar novou posilou Záporožia, nezabránil zostupu klubu do 2. ligy. V klube Volyn Lutsk (13.) pravidelne hrával obranca Ján Maslo. Na jeseň hral v súťaži aj Ivan LIETAVA, za Vorsklu však skóroval iba raz.

KAZACHSTAN: Stabilným členom kádra Kairatu Almaty je obranca Ľubomír MICHALÍK. Klub trénuje Vladimír Weiss st. a pohybuje sa väčšinou na horných priečkach tabuľky. Hrá sa tu systémom jar/jeseň.

Väčšine stabilných členov reprezentácie SR uplynulá sezóna nevyšla úplne podľa predstáv. Výnimkami sú azda len Marek Hamšík a Filip Hološko. Naopak iným sa darilo viac (Kozáčik, Šesták, Pekarík), ale pozvánku do reprezentácie aj tak nedostali. Sme zvedaví, čo prinesie nová sezóna. Budeme v nej opäť držať palce všetkým našim.

Zdroj: evysledky.com, gambrinusliga.cz, bundesliga.de, bundesliga.at, uefa.com, futbalsfz.sk

 

Autor článku: JD


Futbal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014